top of page

SANAL

Artisan

Cafe

barista.

Be naive and enjoy the simplicity..

Kahvenizi Nasıl Alırdınız? 

​

Hayalinize konsantre olup, onu gerçeÄŸe dönüÅŸtürecek bir kahve mi istersiniz?

​

YOKSA

​

Ä°çinizdeki 'Mutlu ÇocuÄŸa' sıcak çikolata mı ısmarlasanız?

​

Tarifler BURADA!

​

​

​

​

Tatması Sizden 

Anlatması Bizden...

​
Pour-over Coffee 

'Pour over' veya 'hand drip coffee', 'coffee dripper' daha iyi kahve demlediÄŸi ispatlanmış geleneksel bir tekniktir. DiÄŸer pek çok yönteme göre sert tatta bir aromaya ulaÅŸmanızı saÄŸlar. 

 

Demleme iÅŸlemi, bir düÄŸmeye basmaktan biraz daha zahmetli olan bu yöntemde 'chemex', cafe'lerde en sıklıkla rastlanan 'coffee maker'dır. Pot'un tamamını doldursanız dahi, elde edeceÄŸiniz kahve birkaç kiÅŸiliktir. 

​

Birkaç Adımda Kahvenizi Yapın! 

​

  • Fincan başına 200-400 ml su

  • KiÅŸi başı ortalama 15-20 g çekilmiÅŸ kahve

  • 1 fincan için ortalama 1-1,5 yemek kaşığı kahve

  • Chemex kullanıyorsanız filtre kağıdını yerleÅŸtirmeden önce chemx'inizi sıcak sudan geçirin.

  • Chemex yerine seramik dripper da kullanabilirsiniz.

  • ÇektiÄŸiniz kahveyi filtreye döktükten sonra, kaynatmış olduÄŸunuz suyu hazne ortasından baÅŸlayarak dairesel hareketle, filtre kağıdı çevreleyecek ÅŸekilde ıslatın. 

  • 30 sn kadar kahvenin köpürmesini keyifle izleyin.' Bu süreç, kahveye sıcak su dökmenizle baÅŸlayan gaz çıkış sürecidir. Coffee Bloom olarak adlandırılır. 

  • Aynı aÅŸamayı bu sefer, kahve üzerini kaynamış su dolduracak ÅŸekilde tekrarlayın. 

  • Ortalama 4-6 dk içerisinde kahveniz hazır!

​

​

​​

Püf Noktalar:

 

  • Kullandığınız suyun distile su olmamasına dikkat edin. Fazla yumuÅŸak bir su, ideal kahveye ulaÅŸmanızı zorlaÅŸtırır.

  • Kahvenizin miktarını ayarlarken bonkör olun. Sert kahve yapmak zordur ancak sulandırarak tadını yumuÅŸatmak her zaman mümkündür.

  • Kahveniz ne kadar tazeyse, bloom sürecinde gaz çıkışı o kadar fazla ve hızlıdır. Yine de bazı sert kahvelerde degassing süreci daha kısadır. 

​

 

HERÅžEY O KÜÇÜK FÄ°NCANLA BAÅžLADI

​

Bir fincana sığan o mucizevi sıcak ya da soÄŸuk ‘artisan’ içecek, zaman içerisinde gerek edebi sohbetlerde nice sanatçılara, gerekse masa başı çalışanları ya da bilim insanlarına ilham vermiÅŸtir.

 

Bir kahve severi tanımak kolaydır. YaÅŸama olan olumlu bakışı ve hayatı algılayışı ile mutlaka çevresine pozitif enerji saçar. Belki de sırf bu yüzden anda yaÅŸar. GittiÄŸi her yerde ardında bir kahve kokusu bırakır...

​

‘Demleme’ kelimesi ona çay deÄŸil, kahveyi hatırlatır...Elektrikli bir kahve makinasından çıkan enerjiyi, bedeninden uzak tutmak bir hayat felsefesidir.

 

Onları ‘kahve snob’ları olarak görenlere inat, hayata tutkuyla baÄŸlı, yaÅŸamı seven, her daim üreten ve tercih ettikleri kahve çekirdeÄŸi gibi, kendileri de ‘kalite’li insanlardır.

 

İyi kahveyi kokusundan, onları duruşlarından tanırsınız!

​

​

 

​

 

​

 

​

YeÅŸil çekirdeÄŸin serüveni, kimyasal ve fiziksel olarak uÄŸradığı deÄŸiÅŸim süreciyle baÅŸladı...Kavurma iÅŸlemi sonrası, yeÅŸil çekirdek kahveye özgü aromasına ulaÅŸtı. 

Kavrulmamış çekirdek her ne kadar kafein, asit, protein ve ÅŸekerler içerse de, ancak kavrulma sonrası 'single-origin' olarak bilinen aromaya ulaşır ve sadece 'nitelikli' kahve servisi yapan  coffee shop'larda bu çekirdeÄŸi bulabilirsiniz..

​

Kahve kavurma iÅŸlemi ilk defa Osmanlı'da 15. yy'da kullanılmış bir tekniktir. 1950'lerde dünya genelinde 'instant' kahvenin popüler olmasıyla, çekirdek varyetesindeki çeÅŸitlilik ticari anlamda ancak 1970'lerde mümkün olmuÅŸtur. Nihayet 1980 ve 90'larda gurme anlayış dünyaya hakim olmaya baÅŸlamıştır. 

​

​

​

Kahve Kavurma

Coffee Roasting 

bottom of page